REEPERBAHN

ST. PAULI

HAMBURG

Tyskt öl

Tyskland är ett av världens största ölländer och har en stor ölkultur och lång tradition av ölbryggande. I landet finns det många stora bryggerier, men även små lokala bryggerier. Stora delar av tysklands tillverkningen av öl går på export.

Reinheitsgebot (renhetslag för öl)

bier poster

Reinheitsgebot är en lag som skrevs under i Ingolstadt, Bayern 23 april 1516. På svenska översätts den till "renhetslagen". Den nämns som en av de äldsta lagarna om livsmedelskvalitet.

Denna lag uppkom då bayrarna ville kvalitetssäkra ölproduktionen. Bestämmelsen medförde att öl endast får tillverkas av humle, malt, jäst och vatten. Från början var malten tvungen att komma från korn, men släpptes sedan något friare och får nu även göras på vete. Det är däremot strängt förbjudet att brygga på ris, majs eller annan råfrukt enligt reinheitsgebot. Enligt den tyska renhetslagen är alltså varken belgiska Budweiser, spanska San Miguel eller mexikanska Corona att betrakta som öl.

Lagen spreds till resten av Tyskland 1871 då landet bildades. Enligt en dom från maj 1987 av EG-domstolen betraktade EU lagen som ett handelshinder, och reinheitsgebot betraktas nu som ett skyddat traditionellt tillverkningssätt, även om lagen fortfarande gäller för tysktillverkat öl.

Under 2005 vann ett bryggeri i östra Tyskland en långvarig rättstvist om huruvida de fick tillsätta sirap till sin mörka lager. De fick göra det, under förutsättning att de marknadsför drycken som "specialöl", vilket visar att lagen inte kan tolkas helt strikt. Tvisten hade pågått sedan återföreningen 1990 och under tiden har inte ordet bier (öl) funnits på etiketterna.

Många bryggerier, även svenska, väljer att följa renhetslagarna - särskilt för vanlig lageröl.

Bitburger

Bitburger

Bitburger Privatbrauerei är ett familjeägt bryggeri sedan sju generationer och är ett av Tysklands största. Det är beläget i staden Bitburg i delstaten Rheinland-Pfalz och grundades 1817. Bitburger tillverkar årligen fyra miljoner hektoliter (400 000 000 liter) öl, och är störst på fatöl i Tyskland. Bryggeriet som grundades 1817 producerar öl enligt tysk tradition. Det marknadsförs under begreppet "Bitte Ein Bit!".

Bitburger Pils bryggs på vatten från de egna källorna 300 meter ner i berget. Man använder pilsnermalt beredd av tyskt, delvis lokalt odlat, korn. Humlen kommer också delvis från lokala odlare i Holsthum. Den kompletteras med bitter- och aromahumle från Tysklands största humledistrikt, Hallerthau.

Jever

Jever är ett tyskt ölmärke från bryggeriet Friesisches Brauhaus zu Jever i standen Jever. Bryggeriet grundades 1848 och är beläget i Ostfrieslands historiska landskap i Niedersachsen.

Bryggeriet tillhör idag (2006) Dortmunder Brau & Brunnen-Gruppe, som i sin tur ingår i Dr. Oetker-gruppen. Sortimentet består av ett halvdussin ölsorter (inkl. en alkoholfri variant och en i folkölsklassen). De tillverkar även en spritsort. Jever Pilsener är ett synnerligen beskt öl som marknadsförs under begreppet "Wie das Land, so das Jever"

Gösser

Gösser är ett Österrikiskt öl och hör egentligen inte hemma här under rubriken tyskt öl. Den får dock vara med eftersom det är ett väldigt gott öl, samt att Österrike är ett tysktalande land. Gösser marknadsförs under begreppet "Gut, Besser, Gösser" (Bra, bättre, Gösser)

Löwenbräu

Löwenbräu är ett tyskt bryggeri i München som ingår i InBev. Ölmärket Löwenbräu har serverats vid samtliga Oktoberfest sedan 1811. Löwenbräu finns även som folköl i Sverige.

Beck's

Becks Beer

Beck's är ett öl som tillverkas av bryggeriet Beck & Co KG i Bremen i Tyskland. Det ägdes av lokala familjer fram till 2002 då företaget såldes till InBev. Beck's har kommit att bli Tysklands största exportöl och licensbryggs av bryggerier i Namibia, Australien, Montenegro, Kina, Rumänien och Turkiet.

Beck's grundades 27 juni 1873 som Kaiserbrauerei Beck & May o.H.G. av Lüder Rutenberg, Heinrich Beck och Thomas May. I oktober 1875 lämnade May företaget och namnet Kaiserbrauerei Beck & Co antogs. Bryggeriet blev tidigt ett stort exportbryggeri och har en smak mer lik utländsk öl än andra tyska öler. Man kunde tidigt exportera mycket genom Bremens stora hamn. Företagets symbol är en spegelbild av Bremens stadsvapen. Vid bryggeriet tillverkas även ölet St. Pauli Girl som inte säljs i Tyskland utan exporteras till USA.

Astra

Astra Beer

Astra är ett lokalt öl från St. Pauli i Hamburg. Ölmärket bryggs sedan 1922 av Bavaria - St. Pauli Brewery som är en ihopslagning av bryggerierna Bavaria Brauerei (grundat 1897)och St. Pauli Actien-Brauerei (grundat 1862).

I januari 1998 köpte Hamburgs stad bryggeriet eftersom det hotades av konkurs. Det såldes i december samma år till Holsten, stadens största bryggeri, som stängde St. Pauli-bryggeriet 2003. Produktionen av Astra sker nu i Holstens egna bryggerier.

Astras olika varianter:

 • Astra Urtyp (alc. 4,9% vol.)
 • Astra Exclusiv (alc. 4,9% vol.)
 • Astra Pilsener (alc. 4,9% vol.)
 • Astra Rotlicht (alc. 6,0% vol.); Rotlicht är det tyska uttrycket för redlight (district).
 • Astra Original Hamburger Alsterwasser (alc. 2,5% vol.)
 • Kaltenberg

  Kaltenberg

  Kaltenberg är kortnamnet på ett bryggeri i Fürstenfeldbruck, Bayern, Tyskland. Det fullständiga namnet är König Ludwig GmbH & Co. KG Schloßbrauerei Kaltenberg (Schlossbrauerei Kaltenberg). Slottet har producerat öl sedan 1292. Numer sker den största delen av produktionen i en modern fabrik utanför slottet. 2004 var produktionen 340 000 hl, varav 100 000 hl bryggdes på slottet.

  Två av varumärkena har namn efter kungligheter i Bayern; Luitpold prins av Bayern och ägare av bryggeriet samt kung Ludwig II, den sista kungen av Bayern.

  St. Pauli Girl

  St Pauli Girl Beer

  Ölet St. Pauli Girl bryggs och tappas på flaska på St. Pauli Brauerei som tillhör Beck's bryggeri i Bremen. Namnet har det fått från orginalbryggeriet som byggdes på St Pauls kloster. Namnet verkar också vara menat att dra tankarna till det kända Red Light-området St. Pauli i Hamburg, något som även märks i marknadsföringstexter för ölet.

  I dagsläget bryggs tre sorter av ölet: St. Pauli Girl Lager, St. Pauli Girl Special Dark och St. Pauli Non-Alcoholic Malt Beverage. Ölet tillverkas endast för export och säljs inte i Tyskland.

  St. Pauli Girl bryggs helt och hållet enligt Reinheitsgebot från år 1516. Flaskornas etikett med kvinnan i den traditionella klädseln introducerades på 1800-talet. Konstnären som skapade den tog inspiration från dåtidens servitriser. 1965 introducerades St. Pauli Girl på den amerikanska markanden och landsomfattande distribution kom igång 1975. Den alkoholfria varianten introducerades i USA 1991. St. Pauli Girl är USA:s näst mest sålda tyska öl.

  MER LÄSVÄRT PÅ SAJTEN

  Har inte denna text gett dig svar på det du undrar över? Då är du välkommen att ställa din fråga på avdelningen för frågor, kommentarer och tips.

  Tips inför resan till Hamburg

  Krogar och pubar på Reeperbahn

  Skrivbordsbilder