ST. PAULI

HAMBURG

ÖVRIGT

Allmänt om Reeperbahn

Reeperbahn gatubild

Gatan Reeperbahn har en lång tradition av att vara nöjescentrum i Hamburg. Den kallas av tyskarna även för "die sündige Meile" (the sinful mile). Reeperbahn ligger bara några kilometer från Hamburg centrum, några kvarter från Hamburgs hamn Landungsbrücken. Under 60- och 70-talen var gatan ökänd för sin höga kriminalitet, nu för tiden är det mycket lugnare i detta område i Hamburg.

Barer och nattklubbar i Hamburg har i praktiken ingen lagstadgad senaste stängningstid. Detta innebär att nattlivet på bl.a. Reeperbahn börjar relativt sent och slutar på morgonen.

Till följd av problemen med prostitution och mycket kriminalitet röstade senaten i Hamburg igenom en lag som förbjuder vapen i området kring Reeperbahn. Den enda platsen i Hamburg med ett sådant förbud sedan tidigare är Hansaplatz i St. Georg.

På adressen Große Freiheit 5 finner man konstigt nog St. Josephs kyrka från 1718 mitt i detta syndiga område. Den blev nästan totalförstörd under andra världskriget men har restaurerats.

På Reeperbahn hittar man även flera teatrar och musikaler. Vid Spielbudenplatz ligger bl.a. den berömda St. Pauli Theater.

Andra nattklubbstäta stadsdelar i Hamburg

Andra stadsdelar med mycket barer och restauranger är Schanzenviertel, Altona och Winterhude. Även området mellan sjön Alster och Centralstationen har många kända barer och restauranger. Under sommartid öppnar flera beachklubbar utefter Elbe mellan Landungsbrücken och Altona.

Reeperbahn i mitten av 1900-talet

Reeperbahn och gatan Große Freiheit i mitten av 1900-talet

Große Freiheit på Reeperbahn idag

Samma som ovan men ca: 50 år senare

MER LÄSVÄRT PÅ SAJTEN

Har inte denna text gett dig svar på det du undrar över? Då är du välkommen att ställa din fråga på avdelningen för frågor, kommentarer och tips.

Information om St Pauli i Hamburg

Shopping i Hamburg

Karta över Hamburg