REEPERBAHN

ST. PAULI

HAMBURG

En kväll på Reeperbahn

2010-03-07

Wohlwillstrasse

Dagen började med eftermiddag eftersom alla var rejält trötta efter gårdagens bilresa och utgång när vi kommit fram. Klockan fyra på eftermiddagen promenderade vi in mot hjärtat av St. Pauli, närmare bestämt Wohlwillstrasse. Där sökte vi upp ett trevligt café med uteservering på trottoaren, vad det hette kommer jag dock inte ihåg. Det ligger mitt över korsningen från Mr. Kebab sett och den slitna damen som ägde stället satt gärna ned och pratade med oss. Hon berättade att hon haft caféet i över 25 år, och det öppnade samtidigt som Mr. Kebab. Att döma av hennes slitna yttre kan man misstänka att hon både sett stadsdelens fram- och baksidor under lång tid. Men trevlig och pratglad var hon i varje fall.

Efter en trevlig fika och lite gassande i sommarsolen var vi starka nog att fortsätta vår vandring. St. Pauli är minst sagt en fascinerande stadsdel med underbara arkitektur och slitna hus. Det är verkligen en riktig arbetarstadsdel! Promenaden fortsatte på Wohlwillstrasse och vi korsade de båda genomfartsgatorna Clemens-Schultz-Strasse och Simon-von-Utrech-Strasse och kom därefter ner till Hamburger Berg som är en sidogata till Reeperbahn. Därifrån gick vi raskt över Reeperbahn med Spielbudenplatz i sikte. På Spielbudenplatz hittade vi några bra affärer, varav en heter Hundertmarkt Western Store.

Herbertstrasse

Efter någon timma i olika affärer gick vi tillbaka till andra sidan Reeperbahn och upp på Hein-Hoyer-Strasse där vi hittade en restaurang som skulle servera oss kvällsmat. Vi tog plats på uteserveringen och servitrisen tog vår beställning. Precis när vi fått vår öl till maten kom regnet och vi tog oss snabbt inomhus.

Med fulltankad mage var det så dags att ta sig an Reeperbahns nattliv. Vi mjukstartade på samma restaurang som serverat oss mat en dryg halvtimma tidigare. Det tyska ölet ran lätt ner och gjorde oss snabbt fnittriga som tonårstjejer. Efter ungefär tre öl bestämde vi oss för att det var dags att gå vidare.

På lite vingligare ben gick vi återigen över Reeperbahn, men den här gången var Hans-Albers-Platz vårt mål. Runt detta torg finns det gott om pubar och valet föll på King Calavera, som är ett ganska mörkt punkrockställe. Här blev det lokala ölmärket Astra vår favorit för kvällen, och många flaskor silades genom njurarna de kommande timmarna.

Reeperbahn Tankstelle

Runt halv två på natten började vi känna oss lite matta och begav oss ut på fortsatt promenad. Vi "tvingades" gena genom Herbertstrasse där tjejerna (och tanten) i skyltfönstren log snällt mot oss. På denna del av promenaden var gångtempot betydligt lägre för att vi skulle hinna ta in alla intryck.

Till slut kom vi till Reeperbahn Tankstelle (Esso-macken) som ligger bakom Spielbudenplatz. Här blandades alla typer av människor; turister, alkisar, pundare, prostituerade och affärsmän m.m. Det var en märklig syn minst sagt. Med några efterfestöl i väskorna begav vi oss norrut igen. På vägen mot hotellet stannade vi till på en pub som ingen av oss minns namnet på. Där serverades vi ytterligare en öl, men mer än så blev det (nog) inte. Promenaden hem gick i ett lugnare tempo än tidigare. När vi kommit tillbaka till Hotel Figaro hade ingen någon lust att dricka ölen vi köpt tidigare, alla kastade in handduken och somnade gott.

MER LÄSVÄRT PÅ SAJTEN

Har inte denna text gett dig svar på det du undrar över? Då är du välkommen att ställa din fråga på avdelningen för frågor, kommentarer och tips.

Hotell i Hamburg

Kollektivtrafik i Hamburg

Restauranger i Hamburg

Caféer i St. Pauli