REEPERBAHN

ST. PAULI

Kollektivtrafik i Hamburg

Karta över tunnelbana och pendeltåg i Hamburg

Hamburg har en väl utbyggd kollektivtrafik men bussar, tunnelbana (U-bahn) och pendeltåg (S-Bahn). Med kollektivtrafiken kan du ta dig till alla delar av staden, och alla trafikslag stannar vid stationerna Jungfernstieg och Hauptbahnhof i centrala Hamburg. På flera sträckor går både tunnelbanetågen och pendeltågen på upphöjda räls (högbanor). Detta ger resenärerna en fin utsikt, bland annat när tågen passerar Baumwall och Landungsbrücken utmed Elbe i södra St. Pauli.

Kollektivtrafiken i Hamburg saknar obligatoriska biljettkontroller vid påstigningar på tåg och bussar. Det genomförs dock stickprovs-kontroller av kontrollanter i röda västar. Undantag görs på bussar under kvällstid efter kl. 21.00 samt på söndagar, då kontrollerar busschauffören alla passagerare vid påstigning.

Tunnelbana (U-Bahn)

Hamburg U-Bahn på Hochbahn

Hamburg har en väl utbyggt tunnelbana (U-bahn) som sträcker sig ut från stadens centrum i främst nordlig och östlig riktning. Tunnelbanesystemet består av tre linjer U1 (blå), U2 (röd) och U3 (gul). Linje U3 går i en cirkel runt de centrala delarna av Hamburg. U3 är den linje man ska åka med om man ska till St. Pauli, stationer finns i den östra änden av Reeperbahn, samt Feldstrasse i nordöstra St.Pauli. Linje U2 går mellan de östra och de norra stadsdelarna. Linje U1 Går från nordöst, söderut till centrum och svänger därefter norrut igen men längre väster ut. Denna linje åker man med om man ska till Hamburgs flygplats (Fühlsbuttel). Tunnelbanestationerna märks ut av blå U-skyltar, Untergrundbahn. Hamburgs första tunnelbanelinje öppnade för trafik redan år 1907.

Pendeltåg (S-Bahn)

Hamburg S-Bahn

Med pendeltåg (S-Bahn) kan man ta sig i stort sett i alla riktningar ut från centrum. Det går bl.a. pendeltåg till flygplatsen, men det finns även stationer vid Landungsbrücken, mitt på Reeperbahn och i Altona. Pendeltågens stationer märks ut med gröna S-skyltar, Stadtschnellbahn. Pendeltågen går fram till ungefär kl. 01.00 i de centrala stadsdelarna, och sällan senare än 23.00 i stadens utkanter. På helgerna kör pendeltågen dygnet runt. En resa med pendeltåg från flygplatsen till centrum (eller vart som helst i stor-Hamburg) kostar 2,75 Euro.

Bussar

Buss i Hamburg

I Hamburg finns det över 600 busslinjer som kompletterar de områden som inte ligger nära pendeltågs- eller tunnelbanelinjer. Dessa trafikeras av envåningsbussar med två, tre eller fyra svängbara leder. Under rusningstid är turtätheten mycket hög, på vissa linjer avgår bussarna med två minuters intervall. Stadsbussarna i Hamburg går dygnet runt. Hamburg saknar både trådbussar och spårvagnar. På nätterna trafikerar speciella nattbussar sträckorna mellan centrum stadens utkanter. Bussarna stannar och avgår från stationen vid Rathausmarkt (Rådhustorget) i centrum. Busshållplatser skyltas med en vit skylt med ett H i en ring.

Biljetter säljs på bussen av busschauffören, där man även kan köpa gruppbiljetter. För att köpa veckobiljetter eller biljetter som har ännu längre giltighetstid får man bege till Hauptbahnhof och fotografera sig i någon av de fotoautomater som finns där. Därefter kan man köpa sitt reskort i biljettkassan.

Taxi

Taxi i Hamburg

Taxibilarna i Hamburg är elfenbensvita och dessa finns det många av. Tänd skylt på taket betyder att taxibilen är ledig, och är den släckt så är den såklart upptagen. Många, men inte alla, taxibilar tar konto- eller kreditkort (VISA/Mastercard). För säkerhets skull bör man fråga innan taxiresan påbörjas. En resa inom centrum kostar mellan 6 och 12 Euro, från centrum till flygplatsen ca: 25 Euro. Tänk på att många taxichaufförer förväntar sig lite dricks.

Rekommenderade taxibolag

Hansa-taxi: +49 (0)40 211 211

Taxiruf: +49 (0)40 44 10 11

MER LÄSVÄRT PÅ SAJTEN

Har inte denna text gett dig svar på det du undrar över? Då är du välkommen att ställa din fråga på avdelningen för frågor, kommentarer och tips.

Sevärdheter i Hamburg

Hotell i Hamburg