REEPERBAHN

ST. PAULI

Inför resan till Hamburg och Reeperbahn

Här följer lite tips på vad du bör tänka på innan du ska resa till Hamburg, St. Pauli och Reeperbahn. Tipsen utgår från att du åker till Hamburg med bil. Har du eller någon vän körkort och bil så är det bara att läsa igenom tipsen nedan och kasta er i bilen och påbörja resan till Hamburg omgående. Glöm däremot inte att se över villkoren i din bilförsäkring så att den gäller utomlands eller om det är särskilda försäkringsvillkor för utlandstrafik.

Boka hotell i Hamburg

Boka hotell i Hamburg innan ni ger er iväg på resan, eller kolla i varje fall upp om det är några stora evenemang i staden då ni tänker vara där. Under sommarmånaderna är det ofta mycket turister i Hamburg och det kan vara en bra idé att boka hotell om du vill vara säker på att bo på bekvämt avstånd.

Färjor och Öresundsbron

Boka alla fyra färjebiljetter redan i Helsingborg när du ska åka på första färjan. Välj öppna returbiljetterna så att du kan åka hem med vilken färja du vill den närmaste tiden. Genom att köpa alla nödvändiga biljetter på samma gång får du rabatterat pris. För att få ännu mer rabatt kan man boka färjebiljetterna över nätet. Smidigast är att enbart åka med Scandlines eftersom HH Ferries inte trafikerar sträckan Rödby-Puttgarden, vilket innebär att du inte kan dra nytta av ev. rabatt då. Det går numera att boka kombibiljett även med HH Ferries eftersom de båda rederierna startat ett samarbete.

Väljer du Öresundsbron så kan du även där köpa kombinerade biljetter för broöverfart och färjan Rödby-Puttgarden. Vi rekommenderar Öresundsbron endast om du bor i södra delen av Skåne, eller i Blekinge. Kommer du på E6 från Göteborg eller E4 från Jönköping blir resan ungefär 10 mil längre om du tar bron.

Ytterligare ett alternativ är att resa med Stena Line från Göteborg till Kiel. Väl i Tyskland återstår det endast 8,5 mil till Hamburg.

Scandlines: www.scandlines.se

Stena Line: www.stenaline.se

Öresundsbron: se.oresundsbron.com

Öl och förfest

Bordershop Puttgarden

Köp med dig öl från Bordershop i Puttgarden eller Calle Grenz Shop i Burg och skriv på en exportsedel för att slippa panten. Tänk på att du behöver visa upp pass eller körkort i samband med att de drar av panten. Självklart exporterar du inte ölen utan konsumerar den i Hamburg. Dricks det mycket så tjänar ni ganska mycket pengar eftersom panten i Tyskland är hög och pantning måste ske i samma butik där burkarna köptes. Eftersom du är i Tyskland är det väl också lämpligt att inhandla något gott tyskt öl.

Kolla även in Bilsemester.net och deras sida om Bordershop och gränshandel i Tyskland. Där finns många butiker utmarkerade på en interaktiv karta. De har dessutom adresser, oppettider och information om de olika butikerna och butikskedjorna.

Sprit går däremot alldeles utmärkt att köpa i vilken butik som helst i Hamburg. Spriten är ofta billigare än på Bordershop m.fl.

Läs mer om Bordershop, Calles och Fleggaard i Tyskland

På Autobahn

Autobahn

Om det är första gången du kör bil på tyska Autobahn bör du vara extra uppmärksam på trafiken. Dubbelkolla alltid i backspegeln när du ska ut i vänsterfilen. Ser du en bil långt bakom dig som ligger i vänsterfilen bör du noga kolla om han närmar sig snabbt. Det är inte ovanligt att du blir omkörd av någon som kör i 180-220 km/h. Det är också bekvämt att köra med solglasögon för att slippa bli bländad av solen. Det är även trafiksäkert då risken att du missar en snabbt framfarande medtrafikant minskar.

Om du ligger i vänsterfilen och någon kommer ifatt dig måste du så snabbt som möjligt återgå till högerfilen och släppa förbi bakomvarande. Kör du för snabbt på sträckor som inte har "fri fart" riskerar du höga böter som dessutom ska betalas kontant direkt på plats. German-Autobahn.eu är en bra engelskspråkig sajt som tar upp allt du behöver veta om de tyska motorvägarna.

En bra bilförsäkring är något som är viktigt att ha när du är utomlands med bilen. Detta gäller såklart inte bara på Autobahn. När man kör på vägar man inte känner till, samt i trafikkulturer som skiljer sig från den svenska, är det lätt hänt att olyckan är framme. Alltifrån plåtskador till inbrott och stöld är frågor för ditt försäkringsbolag. För att få bra hjälp i utlandet är det viktigt att ha en helförsäkrad bil. Eventuellt med tilläggsförsäkring som ger dig rätt till lånebil eller fria hotellövernattningar om bilen måste repareras.

Autobahn Staumelder: www.autogazette.de

I Hamburg

Natt i Hamburg City

När du kommer till Hamburg är det bra att ha en GPS i bilen. Det går dock även bra med vanlig karta då det är bra skyltat. Om du kommer på motorvägen A1 från Lübeck och ska till Reeperbahn ska du ta första avfarten mot Hamburg. Kör sedan mot Hamburg-Zentrum (HH-Zentrum) och därefter mot Altona-Altstadt. Det går även bra att köra av vid avfarten HH-Jenfeld och följa skyltningen mot centrum. På skyltarna används ofta förkortningen HH för Hansestadt Hamburg följt av stadsdel.

Kommer du på motorväg A7 från Kiel och Flensburg så kör du av motorvägen när de skyltar mot Hamburg-Zentrum eller Altona-Altstadt. Från den motorvägen är det bara några kilometer till St. Pauli och Reeperbahn. Kommer du till Elbetunneln har du kört för långt.

På Reeperbahn

Grosse Freiheit Reeperbahn

Använd inte konto-/kreditkortet på ställen runt Reeperbahn. Ta istället ut så mycket du vill spendera och betala kontant och lämna kortet på hotellet för säkerhets skull. Köp inte apelsinjuice på någon strippklubb på Reeperbahn om du inte är medveten om vad det innebär. Den kostar runt 30 Euro och är en beställning av en sällskapsdam.

Det går bra att fotografera på Reeperbahn men var försiktig med att fotografera prostituerade då de, eller någon manlig bekant till dem kan bli upprörda. På den avskärmade gatan Herbertstrasse en bit från Reeperbahn råder totalt fotoförbud. Gatan är dessutom förbjudet område för minderåriga och kvinnor.

Hemresan

Sätt dig inte bakom ratten för tidigt på morgonen om du varit ute och festat på Reeperbahn sent dagen innan. Bara för att man är i Tyskland och de har något högre promillegräns betyder det inte att man kör bättre. Bakfylla och trötthet är dessutom mer riskabelt när du kör bil i en främmande stad och i ett annat land där folk har ett annorlunda körsätt än i Sverige.

Kontrollera bilen när ni ska åka hem från Hamburg. Vi åkte med lösa hjulbultar hela vägen hem en gång, antagligen eftersom någon försökt sno åt sig däcken.

Bra att veta om Tyskland och tyskar

Tysken talar helst tyska, men har ofta goda språkkunskaper (särskilt i engelska och franska).

Tysken är punktlig och uppskattar när du kommer i tid!

Tysken är formell och mot den han inte känner. Räkna med att bli tilltalad med ”Sie” (Ni) vid nya kontakter.

Det personliga reviret är stort, så var inte för närgången (1,2 meter är revirgränsen sägs det). Undvik kroppskontakt med en tysk, åtminstone i början (beröring är inte en del av kulturen).

Att få skaka hand i en smärre evighet är inget ovanligt när du hälsar på en tysk. Det är så de hälsar, och på det sättet visar de respekt.

På tysk TV dubbas det mesta till tyska. Barnprogrammen är bland de bästa i världen sägs det.

Andra sätt att resa till Hamburg

Flyg till Hamburg

Tåg till Hamburg

MER LÄSVÄRT PÅ SAJTEN

Har inte denna text gett dig svar på det du undrar över? Då är du välkommen att ställa din fråga på avdelningen för frågor, kommentarer och tips.

Hotell i St. Pauli

Karta över Hamburg

Andra stadsdelar i Hamburg

Kollektivtrafik i Hamburg