REEPERBAHN

ST. PAULI

Andra stadsdelar i Hamburg

Här på Reeperbahn.se fokuserar vi på information om stadsdelen St. Pauli och övergripande information om Hamburg. På denna avdelning går vi kort igenom andra stadsdelar i Hamburg som är värda att besöka.

Altstadt

Altstadt (gamla stan) är Hamburgs äldsta stadsdel och många turister tyckar att den är det trevligaste området att besöka. Chilehaus och kontorshusen vid Burchardplatz är bland de mest kända turistmålen, men även Sprinkenhof, Mohlenhof och Meßberghof är väldigt omtyckta.

På vissa platser, som t.ex. gatan Cremon, kan man fortfarande känna av det historiska Hamburg. Här fanns en gång magasinsbyggnader och bostadshus med både kanal- och gatufront. Detta för att enkelt kunna transportera varorna både på kanalerna och landvägen. Deichstraße är en gammal köpmansgata med både kontorsbyggnader och bostadshus från 1600- till 1800-talet som påminner om gångna tider. Här hittar du många restauranger och pubar att koppla av på en stund.

Schanzenviertel

Schanzeviertel Hamburg

Området Schanzenviertel ligger mellan St. Pauli, Eimsbüttel och Altona. Med utgångspunkt från Sternschanze-stationen går man söderut längs Schanzenstrasse för att komma till de livliga centrala delarna av stadsdelen. Området ges sin unika karaktär av de många studenter, invandrare och unga artister som är bosatta här. Under senare år har området blivit allt populärare bland stadens rika invånare, vilker har drivit upp hyrorna och övriga levnadskostnader. Denna nya grupp har dock gjort att helt nya affärer börjat etablera sig i stadsdelen, t.ex. exklusiva modebutiker. Stadsdelens centrum utgörs av Schulterblatt-gatan med byggnaden Rote Flora och dess stora urval av restauranger och barer.

Ottensen

Ottensen i Hamburg

Ottensen är en gammal dansk by belägen mellan Elbe och Altona centralstation (Altona Hauptbahnhof). Förr var detta ingen särskilt trevlig plats att bo på, då området under 1970- och 1980-talen huvudsakligen beboddes turkiska invandrare, arbetare och politiska aktivister. Idag är det ett av Hamburgs exklusivaste områden och invånarna kallar fortfarande och gärna Ottensen för en by på grund av dess speciella läge.

Vid Barnerstrasse ligger en konserthall för alternativ musik. Några kvarter längre bort ligger Zeisehallen som är en tidigare ockuperad fabriksbyggnad som idag inrymmer biograf, galleri, restaurang och en bokhandel. Utmed Ottenser Hauptstrasse och Bahrenfelder Strasse, som korsar varandra vid Spritzenplatz, finns många små affärer och restauranger.

St. Georg

St. Georg Hamburg

Norr om centralstationen och Hamburgs innerstad ligger stadsdelen St. Georg. Den är ett sprudlande och trendigt centrum för Hamburgs gayscen. Rengbågsflaggor vajar från balkongerna sommartid och gatorna är fulla av människor som shoppar, umgås eller dricker kaffe. Många besöker även någon av de många konstutställningarna som återfinns längs gatan Lange Reihe.

Blankenese

Blankenese i Hamburg

Tidigare var Blankenese en fiskeby belägen vid Elbe i sydvästra Hamburg. Den ligger i en liten dal, mellan de enda två kvarvarande åsarna i området. På helgerna befolkas stadsdelen av folk från Hamburg som upptäcker de små vindlande gatorna eller ligger och kopplar av på de små stränderna. Blankenese är en av de mest pittoreska delarna av Hamburg. För att ta sig dit åker man pendeltågslinjen S1 till Wedel eller S11 till Blankenese. Tågstationen ligger utmed Bahnhofstrasse vid dalgångens topp. Tvärs över gatan ligger några banker, en italiensk glassbutik och ett café. Här ligger också marknadstorget med bagerier, livsmedelsaffär och postkontor. Marknaderna öppnar tidigt och stänger redan kl. 13 på onsdagar, fredagar och söndagar.

Bergedorf

Bergedorf är Hamburgs till ytan sett största förort. Förorten Bergedorf hade 118 942 invånare år 2006, medan stadsdelen med samma namn vad hem åt ca: 40 000 personer. Förorten är Hamburgs minst tätbefolkade och består av stadsdelarna Allermöhe, Altengamme, Bergedorf, Billwerder, Curslack, Kirchwerder, Lohbrügge, Moorfleet, Neuengamme, Ochsenwerder, Reitbrook, Spadenland and Tatenberg.

År 1275 fick Bergedorf sina stadsrättigheter och 1938 blev den en del av Hamburg i och med att en överenskommelse mellan Tyska Riket och det fria Hamburg som gällde utbyte av territorer mellan Hamburg och Preussen.

I Bergedorf hittar man bl.a. Hamburg-Bergedorf-observatoriet, även kallat Hamburger Sternwarte, som ägs av Hamburgs universitet. Ursprungligen uppfördes observatoriet vid Millerntor i Hamburg år 1802. Det flyttades 1825 till en byggnad intill stadsmuren, och 1906 beslutade man att flytta det till Bergedorf p.g.a. ökande problem med ljusförorening i staden. Observatoriet i Bergedorf stod klart 1912.

Andra sevärdheter i Bergedorf är Fernmeldeturm Hamburg-Bergedorf (TV-tornet i Bergedorf) och Schloss Bergedorf (Bergedorfs slott).

MER LÄSVÄRT PÅ SAJTEN

Har inte denna text gett dig svar på det du undrar över? Då är du välkommen att ställa din fråga på avdelningen för frågor, kommentarer och tips.

Sevärdheter i Hamburg

Hotell i Hamburg