REEPERBAHN
ST. PAULI
HAMBURG
ARTIKLAR
Resbudget till Hamburg
Det är svårt att ge en generell resbudget för en Hamburgresa eftersom kostnaden för bensin/diesel skiljer sig mycket åt beroende på var någonstans mellan Malmö och Kiruna du bor. Kostnaden för bensin är i och för sig inte så stor i det hela, så det borde ändå funka som fingervisning. I detta exempel utgår vi från att resan startar i Jönköping, mitt i den befolkade delen av Sverige med andra ord.
I detta exempel antar vi också att ni stannar i Hamburg i tre nätter på ett billigt hotell. Bensinen är i överkant för att inkludera körningar i Hamburg under tiden ni är där. Kör ni en dieselbil kan ni säkert dra av 25% från bensinkostnaden i exemplet. Fickpengarna kan ju självklart variera, men 2000 kr tycker vi är minimum för tre nätter. Även för färjan är kostnaden satt i överkant, beroende på säsong brukar det kosta mellan 1200 och 1800 för en öppen tur- och returbiljett. Maten är räknad på två måltider om dagen under totalt fyra dagar, genomsnittskostnaden per måltid blir då 93,75kr.
Personliga kostnader
Mat: 750 kr
Fickpengar: 2000 kr
Kostnad/person (4 pers)
2750 + (6600/4) = 4400 kr
Fördelen med att åka fyra personer som i detta exempel är att det blir smidigare att dela kostnaden för hotellrum. Är ni fem personer som reser blir ni tvungna att boka ett dubbelrum och ett trebäddsrum. Självklart går det ju bra att dela den totala summan för båda rummen med antalet personer vid utcheckningen, men det blir lite krångligare.
Att fylla bilen med fyra personer påverkar även kostnaderna för bränsle och färjebiljetter. Skulle man åka tre i bilen blir motsvarande kostnad 1133 kr/person, jämfört med 850 kr i exemplet. Fördelen med tre personer är ju såklart att det är mycket komfortablare, samt att man får med sig mer öl och sprit hem.
För att ytterligare få ner reskostnaderna kan man tänka på hur man kör. Det är knappast ekonomiskt att blåsa fram i 180 km/h på Autobahn. Den optimala hastigheten för en normal personbil brukar vara ungefär 80 km/h, eller 1500 varv/minut. I den takten tar det dock aningen längre tid att komma fram. Man får helt enkelt bestämma sig för vad man värderar högst, att komma fram tidigt för någon hundring extra per person, eller att sega sig fram och spara motsvarande summa. En bra kompromiss kan vara att hålla hastigheten runt 110 km/h, så slipper man även riskera fortkörningsböter. Något som förövrigt kan sabba reskassan om ni åker fast i Tyskland, där de är hårda på hastigheten och böter ska betalas på plats. Kolla även upp hur det ser ut med bensinpriser i Europa, både Danmark och Tyskland har i regel högre bensin- och dieselpriser än Sverige.
Finansiera din semesterresa
Ibland kan det vara svårt att ha råd med semesterresan. Kanske har man varit slarvig och inte sparat undan tillräckligt med pengar i förväg. Då kan det vara ok att ta ett lån för att ha råd med resan. Men, glöm inte att lånet ska återbetalas. Gärna direkt när du får nästa löneutbetalning.
MER LÄSVÄRT PÅ SAJTEN
Har inte denna text gett dig svar på det du undrar över? Då är du välkommen att ställa din fråga på avdelningen för frågor, kommentarer och tips.