REEPERBAHN

ST. PAULI

Sevärdheter i Hamburg

Hamburg är en stor stad och erbjuder sevärdheter och utflyktsmål för alla människor. Här kan du läsa om några av alla sevärdheter i Hamburg, och vi lägger till fler efterhand som vi hittar dem. De flesta av Hamburgs sevärdheter kan enkelt nås med kollektivtrafiken. När du besökar alla intressanta sevärdheter i Hamburg måste du komma ihåg att ha med dig en bra kamera som fungerar. Se till att batteriet är laddat och att minneskortet har utrymme för många bilder. När du kommer hem från din resa vill du säkert framkalla vissa bilder, även om du fotar digitalt.

Snabbval: Alster | Davidwache | Erotic Art Museum | Fischmarkt | HafenCity | Hagenbecks djurpark | Hamburg Dungeon | Hans Albers Museum | Heinrich Hertz-tornet | Landungsbrücken | Miniatur Wunderland | Speicherstadt | St. Pauli Museum

Sjön Alster och kanalerna

Alstersjön Hamburg

Alster är en 160 hektar stor sjö belägen mitt i Hamburg. Sjön består av två delar, den större Außenalster (yttre Alster) och Binnenalster (inre Alster) som är mindre och ligger närmast centrum. Delarna skiljs åt av ett smalt sund där broarna Kennedybrücke och Lombardsbrücke löper över vattnet.

År 1190 fördämdes ett av floden Alsters flöden för att ge vattenkraft åt en kvarn. År 1235 byggdes ytterligare en damm för att förse ännu en kvarn med kraft, detta gjorde att en sjö bildades i floden. Idag är dessa sjöar och de omgivande parkerna ett viktigt centralt rekreationsområde för stadens invånare.

Alstersjöarna har ett omfattande kanalsystem vilket gör att Hamburg har fler broar än Venedig och Amsterdam tillsammans, hela 2302 stycken för att vara exakt. Flera gånger om dagen avgår ångbåtarna från Jungfernstieg för vidare färd på sjön och kanalerna. Dessa stadsrundturer erbjuder en förtjusande, intressant och lärorik resa genom staden. Omkring sjön finns caféer och parkerområden som passar utmärkt för avkopplande promenader. Det går även att hyra roddbåt eller pedalbåt och ge sig ut på sjön för en stund.

Runt Alster, främst på västra sidan, finns mycket bebyggelse från slutet av 1800-talet fram till 1920-talet. Pöseldorf, Rothenbaum och Winterhude är några exempel på dessa gamla stadsdelar. Dessa kvarter och dess vackra byggnader är väl värda ett besök.

Speicherstadt

Speicherstadt Hamburg

Här hittar du Hamburgs gamla lagerhus som är byggda av tegel i nygotisk stil. De ligger på en 1,5 kilometer lång ö som genomskärs av flera kanaler. Speicherstadt byggdes för att lagra varor som kryddor, kaffe och te. Området är väl värt ett besök för sina fina byggnader och för alla de sevärdheter som finns här. Speicherstadt museum är ett av de populära turistmålen, likaså Hamburg Dungeon, kryddmuseet och Miniatur Wunderland som du kan läsa mer om nedan.

St. Pauli Museum

St. Pauli Museum är ett museum med fotografier från stadsdelen. Dessa är tagna av den legendariska fotografen Günter Zint. Ett besök här är ett måste för den St. Pauli-intersserade. Museet ligger på Hein-Hoyer-Straße.

Hamburg Dungeon

Hamburg Dungeon

Stig in i en värld av mardrömmar och upplev samma skräck som drabbade de boende i Hamburg för länge sedan. Innanför Hamburg Dungeons murar får verkliga historier om fruktansvärda katastrofer och händelser nytt liv, mitt framför ögonen på dig.

Den stora branden

Det är år 1842 och Hamburg har förvandlats till ett brinnande inferno. Den stora branden slukar stadens hus och sprider död i sin framfart. Människorna flyr för sina liv och tusentals brandmän kämpar mot branden.

Stormfloden

År 1717 lamslogs Hamburg av en kraftig storm. Förödelsen och de stora förlusterna i människoliv förföljer staden än idag. Hoppa ombord på din båt i Hamburg Dungeon och bevittna när himlen öppnar sig och och marken skakar under 1717 års stora storm.

Pesten

Åk tillbaka till år 1530 med Hamburg Dungeon och upplev när den svarta döden når innanför Hamburgs stadsmurar. Upplev skräcken stadens invånare känner inför denna motbjudande sjukdom.

Öppettider

Juli och augusti: 10.00-18.00

September-december: 10.00-17.00

Juli och augusti: 10.00-18.00

September-december: 10.00-17.00

Landungsbrücken

Landungsbrücken i Hamburg

Landungsbrücken är Hamburgs gamla hamnterminal och ligger vid Elbe i södra St. Pauli. Förr var detta porten till den nya världen i Amerika och många fartyg med utvandrare utgick härifrån. Samtidigt var det också slutdestination för alla de besökare som kom från dessa områden med fartygen tillbaka till Hamburg. Mer än fem miljoner människor seglade från Hamburg för att börja ett nytt liv i Amerika.

Idag är Landungsbrücken ett stort turistmål då många kryssningsfartyg stannar till i Hamburg under sina resor.

Fischmarkt

Fischmarkt i Hamburg

På Hamburgs fiskmarknad Fischmarkt vid Elbe är marknaden öppen från kl. 5.00 på morgonen sommartid, och kl. 7.00 vintertid. Det har den varit ända sedan år 1703. Många turister besöker denna anrika marknad, liksom festande människor från det närbelägna Reeperbahn som fortsätter festandet och dansandet i marknadens auktionshall.

Davidwache (Polisdistrikt nr. 15)

Davidwache polisstation i Hamburg

Den legendariska polisstationen Davidwache är berömd från film och TV. Polisstationen är belägen på adressen Spielbudenplatz 31 i hörnet till Davidstraße. Det är en anmärkningsvärd byggnad från 1914 av arkitekten Fritz Schumacher.

Davidstraße fortsätter söderut och korsar Bernhard-Nocht-Straße och Geest-höjden från vilken man har bra utsikt över Elbe. På Davidstraße 99 ligger det stora Bavaria St. Pauli-bryggeriet med restaurangen Bavaria-Blick som ger en imponerande utsikt över hamnen.

Davidwache fakta

Byggår: 1914 (tillbyggnad 2005)

Antal poliser (PK15): 124

Storlek på distriktet: 0,92 km²

Invånare i distriktet: ~ 14.000

Prostituerade: ~ 300

Turister i området: ~ 200.000 per veckoslut

Inofficell webbplats: www.davidwache-hamburg.de

Hagenbecks djurpark

Hagenbecks djurpark i Hamburg

Hagenbecks djurpark (Tierpark Hagenbeck) i Hamburg grundades den 11 mars 1874 på före detta Neue Pferdemarkt i Stellingen. Carl Hagenbeck och hans far Gottfrid hade både bedrivit handel med djur i hela världen, och visat upp dem på olika sätt sedan 1848. Hagenbecks djurpark kom att bli ett föredöme för många andra djurparker eftersom att de första så kallade frianläggningarna hade sin början där.

Erotic Art Museum

Erotic Art Museum Hamburg

I november 1992 öppnade fastighetsägaren Claus Becker det privata museet Erotic Art Museum på adressen Bernhard-Nocht-Straße 69. Det restaurerade lagerhuset från 1869 huserar museet på fyra våningsplan och den totala utställningsytan är 2000 m². Museets samling består av erotisk konst från 1700-talet till idag.

Japanska träurgröpningar, silkesmålningar, litografier, etsningar, skulpturer, gamla målningar av mästare som Barent von Orly och den parisfödda rokoko-konstnären Jean Frederik Schall finns att se här.

Det klassiskt moderna representeras av Otto Dix, Impressionismen av Felicien Rops och Lovis Corinth. Verk av Tomi Ungerer som donerats till museet visas upp i ett speciellt galleri.

Öppettider: Alla dagar 10.00-24.00.

Hans Albers Museum

I början av april 1993 öppnade Felix Felzmann Hans Albers Museum på övervåningen av nattklubben och puben Große Freiheit No. 7. Här finns åtskilliga hågkomster från den kända tyska skådespelaren Hans Albers.

Heinrich Hertz-tornet

Heinrich Hertz-tornet i Hamburg

Heinrich Hertz-tornet är ett 271,5 meter högt TV-torn och är Hamburgs högsta byggnad. Tornet är inte längre öppet för allmänheten. Restaurangen och utsiktsplatsen stängdes eftersom tornet behövde saneras från Asbest och kort därefter öppnade den före detta stuntmannen Jochen Schweitzer en bungee jump-plattform i tornet, bungee jump-verksamheten upphörde dock under hösten 2001. Restaurangen och utsiktsplatsen kommer inte att öppna igen p.g.a. nya krav på nödutgångar i allmänna lokaler.

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland är ett stort och otroligt imponerande modelljärnvägslandskap. Här hittar du den påhittade staden Knuffingen men även många andra riktiga städer och länder finns representerade, bl.a det evigt snötäckta Sverige. Modelljärnvägen består av mer än 10 kilometer järnvägsräls som trafikeras av 800 tåg som tillsammans har 10 000 tågvagnar. Hela landskapet har över 200000 invånare. Genom de 150 knapparna som finns utplacerade kan besökarna interagera och styra vad som ska hända i delar av lagnskapet. Miniatur Wunderland ligger i Speicherstadt i Hamburg och adressen är Kehrwieder 4, 20457 Hamburg.

HafenCity

Det är här det framtida Hamburg håller på att växa fram. I HafenCity bygger man, på gammal ödemark i hamnområdet, ett helt nytt kvarter för 12 000 invånare. Från Viewpoint får man en överblick över det som för tillfället är Europas största byggarbetsplats. Utsiktsplatsen är belägen på ett 13 meter högt ståltorn.

Elbphilharmonie konserthus är utan tvekan det mest spektakulära projektet i denna nya stadsdel. Det är ritat av den schweiziska arkitektbyrån Herzog & Meuron som vunnit Pritzkerpriset. Den futuristiska glasbyggnaden, som man redan kallar för Hamburgs senaste landmärke, växer upp ur resterna av ett gammalt tegelmagasin.

MER LÄSVÄRT PÅ SAJTEN

Har inte denna text gett dig svar på det du undrar över? Då är du välkommen att ställa din fråga på avdelningen för frågor, kommentarer och tips.

Restauranger i St Pauli, Hamburg

Resbudget till Hamburg

Krogar och pubar på Reeperbahn

Kollektivtrafik i Hamburg